BASIN ODASIDr. Zeynel Abidin Erdem'e TBMM Üstün Hizmet Ödülü

DR. ZEYNEL ABİDİN ERDEM'E TBMM ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ 08.06.2006

Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem, memleketi Mardin'e yaptığı katkılar, Türk ekonomisine, kültür ve sanatına vermiş olduğu hizmetler dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülen Dr. Zeynel Abidin Erdem, 2 Mayıs tarihinde TBMM'de düzenlenen bir törenle, ödülünü TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın elinden aldı. Süryani Kadim Cemaati Ruhani Lideri istanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Kore Piskopos Yusuf Sağ ve Mardin Deyrulzafaran Metropoliti Saliba Özmen'in de katıldığı törende, Mardin'deki dinler ve kültürler kardeşliği bir kez daha vurgulanırken dostluk mesajları da verildi. Dr. Zeynel Abidin Erdem, devlete olan sadakatlerini her şeyin üzerinde tutan Erdem Ailesi için bu ödülün son derece anlamlı olduğunu ve uzun yıllar boyunca gururla taşınacak büyük bir unvan olduğunu belirtti.

Üstün Hizmet Ödülü
TBMM Başkanlık Divanı, bu yıl 24 Nisan'da Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplanarak TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından kendi illerine, kendi insanlarına dolayısıyla Türkiye'ye büyük katkıları olan kişi ve kuruluşları belirleyerek TBMM Üstün Hizmet Ödülü verilmesine karar verdi. TBMM kurulduğu günden bu yana ilk defa verilen ödüller, son derece anlamlı ve onur verici olarak nitelendirildi. Dr. Zeynel Abidin Erdem'in yanı sıra törende ödül alan diğer kişi ve kuruluşlar şöyle: Güler Sabancı, Şakir Eczacıbaşı, Ahmet Çalık, Prof. Dr. Metin Sözen, Oral Baytok, Recai Gizer, Mehmet Erdemoğlu, Ömer Duruk, Zehra-Emine Kadıköylüoğlu, Cemil Özgür, Ahmet Eren, izzet Baysal Vakfı, ibrahim Bodur, Hacı Ali Akın, Abdülkadir Konukoğlu, Mehmet Tekerlek, Süheyla Tahanoğlu, Prof. Dr. Sabahaddin Zaim, Salih işgören, MADO (Kahramanmaraş Yaşar Dondurma), Hacı Boydak, Refik Altaş, Neşet Ertaş, Kazım Yılmaz, Şevket Yardımcı.

Bir dünya kenti Mardin ve Erdem Ailesi
7000 yıllık zaman kuşağı içerisinde yedi dilin konuşulduğu, yedi dinin yaşandığı, yedi ayrı kültürün harmanlandığı kültürler kavşağı olma kimliği ile çeşitli uygarlıklara kucak açmış olan Mardin, değişik etnik grup ve mezheplere ev sahipliği yapmış bir dünya kenti. Dr. Zeynel Abidin Erdem, Mardinli bir sivil diplomat. Türkiye'nin ve Mardin'in sahip olduğu tarihsel zenginliklerin yanı sıra modern, barışçıl, uzlaştırıcı ve medeni yüzünü dünyaya en iyi şekilde yansıtmayı görev edinmiş bir siyasetçi ve işadamı. Mardin'in, Erdem Ailesi'nin hayatında her zaman çok özel bir yeri oldu. 2004 yılında tarihsel dokusuna uygun olarak Mardin (Savur) sokaklarının büyük bir bölümü Erdem Holding tarafından parke taş ile kaplandı. Bu yıl 17 Ocak'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde, Erdem Holding sponsorluğunda açılan "Mardin Fotoğraf Sergisi" büyük yankı uyandırdı. Dinler ve diller kardeşliğinin dünyadaki en güzel örneği sayılan Mardin şehrinin fotoğraflarını içeren kitabın ise beşinci baskısı tükendi. Her geçen yıl daha çok turist tarafından ziyaret edilen şehir, "Mardin" Fotoğraf Sergisi'nin ardından, bu yıl daha çok sayıda yerli ve yabancı misafir ağırlamaya hazırlanıyor.

36 yıllık kan davasına son
Boran ve Ayaz aileleri arasında bir ihtilaf yüzünden başlayıp 36 yıl devam eden kan davası, Dr. Zeynel Abidin Erdem'in araya girmesiyle 28 Kasım 2004 tarihinde son buldu. Hüsamettin Boran ve Eşref Ayaz, barış için aileleri adına el sıkıştılar, çocuklarının geleceği için önemli bir adım attılar ve bölgedeki diğer ailelere güzel bir örnek oldular. Dileriz, Mardin halkı daha uzun yıllar barış içinde yaşar, dünyaya dinler, diller ve kültürler uyumunun güze bir örneği olarak medeniyet ışığı saçmaya devam eder.