BASIN ODASIDr. Zeynel Abidin Erdem Marmara Bölgesi İspanya Fahri Başkonsolosu

DR. ZEYNEL ABİDİN ERDEM MARMARA BÖLGESİ İSPANYA FAHRİ BAŞKONSOLOSU 08.06.2006

DEİKTürk-İspanyol İş Konseyi Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem, iki ülke arasındaki işbirliği ve dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle, Bursa, Kocaeli, İzmit, Sakarya,Bolu, Bilecik, Balıkesir illerini kapsayan Marmara Bölgesi İspanya Fahri Başkonsolosluğu görevine layık görüldü

Marmara Bölgesi ispanya Fahri Başkonsolosluğu görevine layık görülen Dr. Zeynel Abidin Erdemin resmi görev belgesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından 2 Şubat tarihinde yapılan törenle verildi, ispanya Büyükelçisi Luis Felipe Fernândez de la Pena'nın da hazır bulunduğu tören, T.C Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldı.

1989 yılında, Türkiye ile ispanya arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmek ve güçlendirmek için Turgut Özal tarafından kurulan Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-ispanyol iş Konseyi, Dr. Zeynel Abidin Erdem'in başkanlığında günümüze dek birçok önemli başarıya imza attı. Türkiye ve ispanya arasındaki ticari ve mali işbirliklerin yanı sıra Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusunda da önemli katkıları olan konsey, aynı zamanda Türkiye'nin, ispanya'nın en büyük altıncı ticaret ortağı olmasında da büyük rol oynadı. Son yıllarda ispanyol şirketlerin, Türkiye'deki yatırımlarının ciddi bir biçimde artmasında da pay sahibi olan DEİK Türk-ispanyol iş Konseyi, başta imalat olmak üzere birçok sektörde güçlü işbirliklerinin gerçekleştirilmesini sağladı.

Marmara Bölgesi İspanya Fahri Konsolosluğu açıldı
ispanya ve Türkiye arasındaki işbirliği ve dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle, Marmara Bölgesi ispanya Fahri Başkonsolosluğu görevine layık görülen Dr. Zeynel Abidin Erdem'in, İzmit Dolphin Ticaret Merkezi'nde bulunan temsilciliğinin resmi açılışı 14 Nisan'da Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, ispanya Büyükelçisi Luis Fernândez de la Pena, T.C. 8'inci Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal'ın eşi Semra Özal tarafından yapıldı, İzmit, Adapazarı, Bursa, Yalova, Sakarya, Bolu, Bilecik, Balıkesir illerini kapsayan ispanya Fahri Başkonsolosluğu, iki ülke arasındaki ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi için çalışan bir merkez olmayı amaçlıyor.

Türkiye'nin AB içindeki en büyük dostu
Dr. Zeynel Abidin Erdem, Marmara Bölgesi ispanya Fahri Başkonsolosu olmasına yönelik yaptığı açıklamada, ispanya'nın Ankara Büyükelçisi Luis Felipe Fernândez de la Reha'nın iki ülke ilişkilerine yapmış olduğu önemli katkılara dikkat çekerek, ispanya'nın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Her zaman samimiyetle Türkiye'nin yanında olan ispanya'nın, Avrupa Birliği konusunda Almanya'dan bile önce destek verdiğini belirten Dr. Erdem, yatırımlarda uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkânları da sağlandığını hatırlattı, ispanya'nın sanayi ürünleri üretiminden organik gıdaya, hava kirliliği yatırımlarından ulaşıma kadar birçok konuda başarılı bir ülke olduğunu anlatan Dr. Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: "ispanya, İstanbul-Ankara demiryolunun bakım ve yeniden düzenlenmesi için toplam tutarı 40 milyon dolar olan, 17 yılı ödemesiz, 37 yıllık düşük faizli kredi vermiştir. Çanakkale Boğazı'na yapılması düşünülen köprü için gerekli çelik için kredi vermeye hazırdır. Bunun miktarı da 600 milyon dolardır, ispanyol firmaları Çanakkale Boğazı köprüsü, demiryolları, hızlı tren; deniz, kara ve hava taşımacılığıyla ilgili araç ve gereç, nakliye uçakları ve helikopter üretimlerinde dünyanın en büyükleri arasındadır, ispanya hükümeti ve firmalar her türlü işbirliğine açık. Onlar bizi Latin Amerika'da birlikte iş yapmaya davet ediyorlar."

İspanya'dan Dr. Erdem'e ikinci teşekkür
DEİKTürk-ispanyol iş Konseyi Başkanlığı görevini 13 yıldır yürüten Dr.Erdem, 2002 yılında da ispanya Kralı Juan Carlos I tarafından, "Commander of the Order of the Spanish Civil Merit" ispanya Kraliyeti Liyakat Nişanı'na layık görülmüştü.