TREN
BASIN ODASIKayıt dışı cep kullanımına son

KAYIT DIŞI CEP KULLANIMINA SON 28.09.2005

Artık belgesiz, faturasız, sokaklardan alınan cep telefonları kullanılamayacak... Gelişen teknoloji ile GSM operatörlerinin hemen tespit edebildikleri kaçak cep telefonları için yasa çıktı... Yani artık cep telefonlarını çalanlar bunları satamayacak... Kaçak cep telefonu kullananlar da üç ay içinde telefonlarının vergisini ödeyerek kayıt altına aldıracak

Elektronik kimlik bilgisi Telekomünikasyon Kurumu kayıtlarında yer almadığı belirlenen GSM cihazlarının, bir daha kullanıma sokulmamasını öngören yasa, 13 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi. GSM cihazları ticaretinin kontrol altına alınması, tüketici ve abonelerin hırsızlığa ve gaspa karşı korunması yönünde düzenlemeler getiren yasa, kaçak ve hırsızlık malı GSM cihazlarının kullanım dışı bırakılmasını öngörüyor. Yasayla, elektronik kimlik bilgisi Telekomünikasyon Kurumu kayıtlarında yer almayan GSM cihazlarının ticaretini yapanlara, kolluk kuvveti tarafından 100 YTL' den 10 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilmesi öngörülüyor. Kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş cihazlara haberleşme hizmeti veren işletmecilere, 20 bin YTL' den 40 bin YTL' ye kadar idari para cezası verilecek. “Telsiz Yasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa'nın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki beş ay içinde elektronik kimlik bilgisi Telekomünikasyon Kurumu kayıtlarıda ver almadığı belirlenen cihazlar, bir daha kullanıma sokulmamak üzere devre dışı bırakılacak Telekomünikasyon Kurumu tarafından izin verilmedikçe, işletmecilerce tedarik edilen abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler veya cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden oluşturulamayacak değiştirilemeyecek, kopyalanarak çoğaltılamayacak veya herhangi bir amaçla dağıtılamayacak.

5 YTL kayıt ücreti


Telekomünikasyon Kurumu düzenlemelerine aykırı elektronik kimlik bilgisine sahip yeni veya kullanılmış cihazların her türlü devri ticareti yapılamayacak ve kullanılamayacak Telekomünikasyon Kurumu kayıtlarında yer almadığı belirlenen elektronik kimlik bilgisine sahip cihaz kullanıcılar, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay ipinde gerekli belgelerle birlikte Telekomünikasyon Kurumu'na veya kurumun gösterdiği yerlere başvurarak cihazlarını kayıt ettirecek Belgesi olmayan her bir kayıt dışı hazin kayıt edilmesi için 5 YTL kayıt ücret alınacak Başvuru süresi sonunda kurum kayıtlarında yer almayan cihazlar, bir daha kullanıma sokulmamak üzere elektronik haberleşme şebekesi bağlantıları kesilmek suretiyle devre dışı bırakılacak.

Bir yıldan beşe yıla kadar hapis


Telekomünikasyon Kurumu tarafından izin verilmedikçe, elektronik kimlik bilgilerini yeniden oluşturan, değiştiren, çoğaltan veya herhangi bir amaçla dağıtanlarla, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz, kart araç veya gereçlerde değişiklik yapılmasını sağlayan yazılım, her türlü araç gerecin ithalatı, üretimi, dağıtımı veya tanıtımını yapanlara, bulunduranlara veya aracılık edenlere, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezası verilecek Tanımlanan suçları bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılacak. 12 milyon kaçak cep telefonu
Ulaştırma Bakam Binali Yıldırım, GSM cihazları ticaretinin kontrol altına alınması, tüketici ve abonelerin hırsızlığa ve gaspa karşı korunması yönünde düzenlemeler getiren Telsiz Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa’nın önemli bir suç alanını ve boşluğu ortadan kaldırdım belirti. Yıldırım, yasanın yürürlüğe girmesi nedeniyle MOBlSAD'ın (Mobil iletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği) 19 Temmuz'da Ankara Hilton Oteli'nde düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, yasanın önemine değindi. Yıldırım. yasanın uygulanması ile GSM cihazların artık suç işleme aleti olarak kullanılmayacaklar ve kontrol altına alınacaklarını kaydetti. Yıldırım, yasanın uygulamasında Telekomünikasyon Kurumu'nun en büyük yardımcı MOBİSAD temsilcileri ve GSM operatörleri olacağını belirtti. Yıldırım, yasanın iyi bir biçimde uygulanmasının sonucunda l2 milyon kayıt dışı GSM cihazının kullanımının önüne geçileceğini ve üç milyar dolara ulaşan gayri ahlaki ticaretin ortadan kalkacağını vurguladı.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr, Tayfun Acarer ise yasanın kayıt dışı, gasp ve çalıntı GSM cihazlar ile ilgili en gerçekçi düzenleme olduğunu dile getirerek, uygulanmaya başlanması ile yasal olmayan GSM cihazlarının hizmet dışı kalacağını söyledi. Telekomünikasyon Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Aituner de sistemin teknik altyapısı ile ilgili olarak şunları söyledi: "En geç Eylül 2005'te Çağrı Merkezi'ni kurup işletmeye başlayacağız. Çağrı Merkezi sadece bilgi ihbar niteliğinde olacak. Yani, kısa mesajla vatandaştan tıpkı kredi kartlarında olduğu gibi şifre bilgilerini alan, ad, soyadı ve kimlik bilgilerini toplayan bir veri depolama merkezi. Buraya çağrıda bulunacak kişiler, verdikleri şifre ile kendi kimliklerin! teyit ettiriyorlar. Böylece çağrı merkezindeki personel, konuşmak yerine aldığı bilgiyi teyit etmek ve çalıntıysa çalıntı seçeneğini, kayıtsa kayıt seçeneğini, gaspsa gasp seçeneğini seçmek suretiyle o bilgiyi bilgisayara aktarıyor. 13 Aralık tarihime kadar kayıtlarım yaptırmamış olanlar olursa; kısa mesaj göndererek sizin cihazınız kayıt dışı; kayıt ettiriniz diyeceğiz. Fakat buna rağmen kayıt yaptırmamış olanlar varsa: onların telefonlarının bir daha kullanılmamak üzere kapatacağız."

Kara, beyaz ve yeşil liste


Bütün GSM işletmecileri santrallerini bizim sisteme bağlamak zorundalar. Böylece biz online olarak bütün çalıntıların içinde bulunduğu kara listeyi ve yasal ithalatların içinde bulunduğu beyaz listeyi işletmecilerin sistemlerine yükleyip, beyazları kullandırılmalarını ve siyahları bloke etmelerini sağlayacağız. Bu arada beyaz ile siyah arasında kalan bir grup daha olacak Bu grup yabancı uyruklu insanlar, turistler; konsolosluk ve büyükelçilik personelini kapsayacak veya kaçak telefon kullanıcıları olacak Dolayısıyla işletmeciler, bu beyaz ile kara liste arasında olmayanların listesini bize bildirecek Biz bu listeyi ayıklayacağız. Yabancı uyrukları yeşil bir listeye alacağız. Yerli olanları da kara listeye aktaracağız. GSM cihazlarını bloke edeceğiz. Dolayısıyla. 13 Aralık 2005 itibariyle kayıtlarda olmayan bütün cihazlar ortaya çıkmış olacak MOBISAD Başkanı Murat Dursun ise yasanın Temiz Toplum, Temiz Sektör” özleminin gerçekleşmesinde önemli bir adım olduğunu belirtti. Her şeyden önce yasanın gerekli kıldığı yönetmeliklerin süratle hazırlanması gerektiğini söyleyen Dursun, yönetmeliklerin amaca ve yasanın özüne en uygun şekilde hazırlanması için katkı sağlamak durumunda olduklarını belirtti. Yasanın son derece önemli düzenlemeler ve yaptırımlar getirdiğini kaydeden Dursun, en küçük bir zafiyet ve eksikliğin, vatandaşın ve kamuoyunun üzerinde en küçük bir güvensizliğin bedeli’ nin çok ağır olacağını sözlerine ekledi.