BASIN ODASISABANCI - VERBUND Ortaklığındaki ENERJİSA’nın İlk Rüzgar Santrali Hizmete Açıldı

SABANCI - VERBUND ORTAKLIĞINDAKİ ENERJİSA’NIN İLK RÜZGAR SANTRALİ HİZMETE AÇILDI 27.04.2011

SIEMENS marka rüzgar güllerinin ilk olarak kullanıldığı projenin inşaat işlerini yüklenen YENİ TEKNİK YAPI, ENERJİSA’nın ilk rüzgar santrali projesini SIEMENS A.Ş. ve SIEMENS DANİMARKA ile birlikte tamamladı.

İlklerin yaşandığı Projede;Siemens marka rüzgar gülleri Siemens A.Ş. ve Siemens Danimarka tarafından yapıldı. Enerjisa’nın rüzgar enerjisi alanındaki ilk yatırımı olan Çanakkale Rüzgar Santralinde, Yeni Teknik Yapı ise rüzgar enerji santrali inşaat projesini tamamladı.

Çanakkale Rüzgar Santrali açılışına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Verbund Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr.Johann Sereinig, Verbund Ceo’su Gerhard Wedam, Siemens Genel Müdürü Hüseyin Gelis, Yeni Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Dr.M.Nezih Erdem ve Yeni Teknik Yapı Genel Müdürü Atila Önder’in katılımıyla düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.

Türkiye’nin en büyük kanat çapına sahip 13 rüzgar türbini olan ve 30 MW kurulu gücündeki Enerjisa Çanakkale Rüzgar Santralinin yılda 90 GWh enerji üretmesi hedefleniyor. Fosil enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında yılda 55 bin ton karbon salımı engellenerek, çevrenin korunmasına katkıda bulunacak.

Siemens A.Ş.’nin yapımı üstlendiği rüzgar türbinleri, bir futbol sahasının iki katına eşit alanı temsil eden 101 m’lik kanat çapıyla Türkiye’deki en büyük kanat çapına sahiptir.