TREN
BASIN ODASISiemens’den Türkiye’de Bir İlk

SİEMENS’DEN TÜRKİYE’DE BİR İLK 27.07.2009

Türkiye’nin ilk LEED Gold Sertifikası’nı almaya aday Siemens Gebze Tesisi’ne Yeni Teknik Yapı imzasını attı.

Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş., 150 yılı aşkın süredir Türkiye'ye katma değer sağlamak için çalışmakta ve yatırımlarına devam etmekte. İstanbul Kartal’da halen faaliyet gösteren ve üretim gerçekleştiren Siemens, Türkiye’deki yatırım planları çerçevesinde Gebze Organize Sanayi bölgesinde, 150 bin metrekare arsa üzerine kurulan yeni bir yatırıma imza attı. Siemens’in enerji sektörüne yönelik üretimi bundan böyle Avrupa’nın en modern tesislerinden biri olan Siemens Gebze tesislerinde devam edecek.

Siemens Gebze Tesisi pek çok ilki barındırıyor. Avrupa’nın en yenilikçi tesislerinden biri olan Siemens Gebze tesisleri Türkiye’nin ilk LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikasını almaya aday olup doğal enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanarak, çalışanlarına sağlıklı bir ortam yaratacak ve enerji maliyetlerinde önemli tasarruf sağlayacak tüm özelliklerini sunuyor.

Dünyanın tek entegre enerji şirketi olarak müşterilerinin başarılarına odaklanan Siemens Enerji Sektörünün ürünleri, üstün Türk mühendisliği sayesinde, Dünya Teslimatçısı sıfatıyla, 5 kıtada, 80'e yakın ülkeye ihraç edilmektedir. Siemens’in Türkiye'deki büyüme vizyonun gereği olarak yatırımı yapılan Siemens Gebze Tesisleri, modern altyapısı ve üretim kapasitesi ile Siemens’i kısa sürede hedeflerine ulaştıracağı öngörülüyor. Siemens yeni yerleşkesinde müşterilerinin ihtiyaçlarına çözüm üretiyor olacak.

Yeni Siemens Gebze Tesisi, geçtiğimiz aylarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Siemens AG CEO'su Peter Löscher, Siemens AG Enerji Sektör CEO'su Wolfgang Dehen ve Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Gelis'in katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Löscher: Türkiye'nin potansiyeline ve geleceğine inanıyoruz. Siemens AG CEO'su Peter Löscher açılış töreninde yaptığı konuşmada "Siemens olarak mevcut ekonomik durgunluktan korkmuyoruz. Tecrübelerimize dayanarak söyleyebilirim ki her krizin bir sonu vardır ve her kriz fırsatları da beraberinde getirir. Türkiye'deki büyük fırsatları görmeye de devam ediyoruz. Siemens Türkiye Enerji Sektörü bugün ürünlerini beş kıtaya ve 80'den fazla ülkeye ihraç etmektedir. Gebze'deki yeni tesisimizle birlikte mevcut ihracatımız daha da artacaktır." dedi.

Siemens AG Enerji Sektör CEO'su Wolfgang Dehen konuşmasında "Enerji teknolojileri alanında çarpıcı gelişmelerin olduğu bir dönemdeyiz. Teknolojik yenilikler ve tamamen yeni sistem modelleri ile insanlığın gelecekte yeterli enerjiye sahip olmasını sağlamanın temellerini atıyoruz. Temiz, verimli, sürdürülebilir ve uygun maliyetli enerji. Gebze'deki yeni tesisimiz geleceğe önemli bir katkı sağlayacaktır." dedi.

Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Gelis ise açılış konuşmasında, Siemens'in Türkiye'de pek çok ilke imza attığını ifade ederek, "Zor zamanlarda ülkemize yatırım yapmaya devam etmenin haklı gurunu yaşıyoruz. Kartal tesislerimizden sonra Gebze tesislerinde yaratacağımız üretim ve istihdam ile Türkiye'ye sağladığımız katma değeri daha da artıracağız" diye konuştu.

Yüzde 25 enerji, yüzde 50 su tasarrufu 
Siemens Gebze Tesisleri, aynı zamanda Avrupa'nın en yenilikçi tesislerinden biri olacak. Çalışanlarına sağlıklı bir ortam yaratacak olan tesis, doğal kaynakların verimli şekilde kullanılması neticesinde, enerji maliyetlerinde de önemli ölçüde tasarruf sağlayacak.

Aydınlatma, ısıtma, soğutma ve havalandırma gibi uygulamalarda, yüksek verimli, teknolojik ve yenilikçi sistemlerin kullanılması ile yüzde 25 enerji tasarrufu hedefleniyor. Benzer şekilde; sensörlü bataryaların kullanılması ve yağmur suyunun toplanarak yeniden değerlendirilmesi ile binalarda yüzde 50 su tasarrufu sağlanacak. Ayrıca ithal çim yerine az su tüketen yerel bitkilerin tercih edilmesi ve sprinkler sulama sistemi yerine damlama sisteminin kullanılması ile peyzaj alanlarında yine aynı oranda su tasarrufu elde edilmesi planlanıyor.

Siemens Gebze Tesisine imzasını atan firma: Yeni Teknik Yapı

Bugüne kadar birçok başarılı projeyi hayata geçiren Yeni Teknik Yapı, Siemens Gebze tesislerinde de başarısını konuşturdu. Yeni Teknik Yapı’nın projeleri arasında Kojenerasyon Tesisleri, Askeri Tesisler, Çimento Fabrikaları, Alışveriş Merkezleri ve Endüstriyel Tesisler bulunuyor. Başarıyla tamamlanmış ve teslim edilmiş projelerden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

1. Hollanda Büyükelçilik Binası / Ankara,
2. Akçansa Çimento Fabrikası Tevsi 2 İnşaatı / Çanakkale,
3. Brisa Lastik Fabrikası İnşaatı / İzmit,
4. Sakosa İplik ve Kord Bezi Fabrikası İnşaatı / İzmit,
5. Kojenerasyon Tesisleri İnşaatı / İzmit – Adana – Mersin - Çanakkale,
6. Carrefoursa AVM İnşaatı / Ümraniye – Maltepe – İzmit,
7. Imperial Tobacco Sigara Fabrikası / Manisa,
8. Temsa Tevsi 2 İnşaatı / Adana,
9. Sasa İnegöl Tesisleri / Bursa,
10. Dupont Tevsi 2 İnşaatı / İzmit,
11. Deniz Kuvvetleri Tesisleri / Çanakkale,
12. Dolphin Center AVM / İzmit.

YTY. İnş. Ltd. Şti Teknik Müdürü ve Siemens Gebze Tesisi Proje Müdürü görevlerini birlikte başarıyla yürüten İnşaat Yük. Müh. Mehmet R. Yalgı’dan, LEED “Yeşil Bina Sertifikası” hakkında detaylı bilgi aldık:

“LEED yeşil bina değerlendirme sistemi, gönüllü bir standart olup Amerika Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından veriliyor. Söz konusu derecelendirme değişik puanlama ağırlığına sahip 6 kategoride yapılıyor.”

1. Sürdürülebilir Alanlar,
2. Su Verimliliği,
3. Enerji ve Atmosfer,
4. Malzemeler ve Kaynaklar,
5. İç Mekân Kalitesi,
6. Tasarımda Yenilikler,

“Ayrıca sertifikaya hak kazanmak için inşaat öncesi, sırasında ve sonrasında mutlaka yapılması gereken 7 adet koşul vardır ve hepsi, çevreyi ve doğal kaynakları korumaya yöneliktir. YTY profesyonel ekibi ve çevreye saygılı yaklaşımıyla, bu konuda üstüne düşen vazifeyi fazlasıyla yerine getirmiştir. Yeşil tesiste, enerji tasarrufu, çevreye en az zararı vermek, geri dönüşümlü doğal malzeme kullanmak adına en küçük ayrıntılar bile düşünülmüştür.” Siemens Gebze Tesisi önemli özellikleri;

• Üretimde kullanılan basınçlı hava kompresörünün atık ısısıyla, sıcak su elde edilmektedir. Bu sistemde de yine aynı şekilde enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

• Kışın ofislerde biriken ve dışarı atılan kirli sıcak havanın ısısıyla, dışarıdan alınan soğuk hava ısıtılarak, yazın ise ofislerde biriken ve dışarı atılacak olan serinleştirilmiş kirli havayla dışarıdan alınacak sıcak hava soğutularak enerji tasarrufu sağlanması hedeşenmiştir.

• Çatılarda, güneş enerjisinden faydalanılarak sıcak su elde edilmektedir.

• Yakıt tasarrufu sağlayan, emisyon değerleri düşük sıcak su kazanı seçilmiştir. Aynı zamanda kazandan çıkan sıcak baca gazı kullanılarak, sıcak su elde edilmektedir.

• Tüm binanın ısıtma ve soğutma, elektrik ve mekanik sistemlerini otomatik olarak devreye alan ve çıkaran otomasyon sistemi vardır.

• Siemens Gebze Kampüsü 150 bin metrekarelik arsada bulunan topografyaya mümkün oldukça az müdahale edilmiş olup mevcut eğimler kullanılarak ve arazinin yapısı bir avantaja dönüştürülerek projelendirilmiştir.

• Otoparkta; bisiklet park alanları, düşük emisyonlu ve yüksek yakıt verimli araçlar için tercihli park alanlar ayrılmıştır.

• Isı adası etkilerini düşürmek, dolayısıyla soğutma yüklerini azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla çatı kaplaması güneş ışınlarını büyük ölçüde yansıtacak özelliklerde beyaz renkli olarak tercih edilmiştir.

• Mesai saatlerinin dışında gereksiz aydınlatmanın önüne geçmek için aydınlatma otomasyonuyla sistem kontrol edilmektedir.

• Mümkün oldukça yerel ve az su ihtiyacı olan bitkiler seçilmiştir olup sulamada, damlama sistemi kullanılmıştır.

• Binalardaki çatı yağmur suları, kaba filtreden geçirilerek ham su deposuna gönderilmektedir. Bu su, doğrudan bahçe sulama ya da yangın hatlarında kullanıldığı gibi yumuşatılarak yerleşke kullanım suyu olarak da değerlendirilmektedir. Binalarda yer alan tüm pisuarlar su kullanmayan sistemdir.

• Kullanılan su tekrar geri kazanılarak çevrenin korunması amaçlanmış ve bu doğrultuda biyolojik arıtma sistemi kurulmuş.

• Isı ve debi ayarlı fotoselli armatürler kullanılarak, kullanma suyundan tasarruf sağlanmıştır.

• Ofislerde gün ışığı ve harekete duyarlı, çalışanların masalarının yanına konan kişisel ayaklı armatürler kullanılmıştır. Bu sistem sayesinde aydınlatmada, yüzde 50 tasarruf hedeflenmiştir. Koridorlarda ve ıslak hacimlerde hareket sensorlu aydınlatma sistemleri kullanılmıştır.

• Soğutma sisteminde, klima yüklerini düşürmek ve yaz aylarında güneşin ısıtma etkisini engellemek için, ofis cephelerinde güneş kırıcılar kullanılmıştır. Güneş kırıcıların yönü, açısı ve boyutları yapılan bilgisayar destekli mühendislik çalışmaları sonucunda tasarlanmış.

• Zararlı UV güneş ışınlarını minimum seviyede, faydalı gün ışığını maksimum seviyede içeri alan özel kaplamalı, renkli ve reflekte camlar kullanılmış.

• Binaların soğutma işlemi sırasında soğutma gruplarından ortaya çıkan atık ısıyla, sıcak su elde edilmektedir. Bu şekilde ısıtıcı kazanlar daha az kullanılarak enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

• İç yaşam koşullarının insan sağlığına olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak üzere bina içlerinde kullanılan tüm malzemelerin seçiminde düşük VOC (Volatile Organic Compound – Havaya karışan organik bileşen ) değerlerine sahip yapıda olanlar tercih edilmiştir.

• İnşaat safhasında kullanılan malzemelerin yöresel tedarikçilerden temin edilmesi, taşıma mesafeleri daha az olması dolayısı ile nakliye araçlarından sahaya mal gelene kadar havaya karışan CO salımının en düşük düzeyde tutulması sağlanmıştır.

• Özellikle kaplama ve bitiş malzemesi olarak kullanılan hall, yükseltilmiş döşeme gibi elemanlar, LEED sertifikasına uygun malzemelerden seçilmiştir.

“Tüm bunların gerçekleştirilmesinde, Yeni Teknik Yapı’nın (YTY) ana yüklenici olarak yer alması son derece gurur vericidir.” şeklinde konuşan Mehmet R. Yalgı, “13 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe birçok ilke ve başarıya imza atmış olan YTY, ekolojik mühendislik alanında da varlığını ispatlamıştır. Başarmış olduğu projeler ve yenilenmiş çevre ve kalite politikasıyla da, uzun süre bu alanda ilk sıralarda yer alacağını göstermektedir.” dedi.

Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi (LEED NC ver2.2)

Kullanılan malzemelerle ve iç hava kalitesiyle sağlıklı, yeşil alan kullanımını artırmakla, düşük CO2 emisyonuyla ve inşaat aktivitelerinde çevre kirliliğinin düşük seviyede tutulmasıyla çevreye saygılı, enerji tasarrufu sağlanarak işletme maliyetlerinin düşürülmesiyle ekonomik olan yüksek performanslı binaları tanımlayan LEED yeşil bina derecelendirme sistemi, gönüllü bir standart olup Amerika Yeşil Bina Konseyi(USGBC) tarafından verilmektedir. Söz konusu derecelendirme değişik puanlama ağırlığına sahip aşağıda yer alan 6 kategoride yapılmaktadır.

1. Sürdürülebilir Alanlar (Sustainable Sites)
2. Su Verimliliği (Water Efficiency)
3. Enerji ve Atmosfer(Energy and Atmosphere)
4. Malzemeler ve Kaynaklar(Materials and Resources)
5. İç Mekan Kalitesi(Indoor Environmental Quality)
6. Tasarımda Yenilikler (Innovation in Design)

LEED yeşil bina derecelendirme sisteminin 4 temel seviyesi vardır.

1. LEED Yalın Sertifika(LEED CertiŞed)
2. LEED Gümüş (LEED Silver)
3. LEED Altın(LEED Gold)
4. LEED Platin(LEED Platinum)

Yeni binalar ve geniş kapsamlı renovasyonlarda LEED yeşil bina sertifikasını hak kazanmak için en az 26 adet kredi kazanmak ve mutlaka yapılması gereken 7 adet ön koşulu yerine getirmek gerekmektedir.