BASIN ODASITürkiye'ye konsantre olduk

TÜRKİYE'YE KONSANTRE OLDUK 06.07.2005

Dörken Sistem A.Ş. Genel Müdürü Fikri Budak:
"Türkiye'ye konsantre olduk" Erdem Holding'in geçtiğimiz Şubat ayında Alman Dörken GmbH & Co. KG ile ortak kurduğu Dörken Sistem A.Ş.'nin Genel Müdürü Fikri Budak ile Dörken'in faaliyetleri ve Erdem Holding'le yaptığı işbirliğinin ayrıntılarını konuştuk.

Bize Dörken'in tarihçesi, faaliyetleri ve yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dörken, I892'de Almanya'nın merkezinde bulunan Herdecke kasabasında Ewald ve Cari Dörken kardeşlerin bir boya firması olarak kurduğu ve hisseleri halen aile elinde olan bir holding şirketidir. Yönetim kurulu, 4'üncü nesil olan iki kuzen, Kari Dörken ve Ute Herminghaus-Böcking'den oluşmaktadır Ewald Dörken Holding çatısı altında değişik şirketler ve ürün programlan bulunuyor. Bunlardan en önemlileri Dörken GmbH & Co. KG'in ürettiği ve pazarladığı yapı malzemeleri. Ürün portföyünde bulundurduğumuz ürünler koruma ve drenaj sistemleri, buhar dengeleyici çatı örtülen, iskele örtüleri ve sera naylonlarıdır.

Yapı malzemeleri üretimi konusunda faaliyet gösteren Dörken'in sektördeki yeri nedir?
Dörken Avrupa'da çatı örtülerinde olduğu gibi drenaj levhalarında da pazar lideri. Piyasaya 1961 yılında ilk çatı örtüsünü sunan şirket olan Dörken, 40 yıllık tecrübeye sahip, Drenaj levhalarının imalatına ve pazarlamasına 1981 yılında başlayan Dörken'in ürünlerinin kalitesi, ürün portföyünün zenginliği, satış organizasyonu ve satış sonrası servisi; firmanın ve ürünlerimizin "Delta" ismini bir marka haline getirmiştir.

Dörken'in Türkiye'deki yatırımına ilişkin bilgi alabilir miyiz? Yatırım için Türkiye'nin tercih edilmesinin nedeni nedir?
Tercih nedenimiz, Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olmasıdır, l ,5 sene önce Türkiye'de başlattığımız pazar araştırması sonuçlarına dayanarak burada büyük ve ciddi bir potansiyel olduğunu gördük En önemlisi de, var olan potansiyeli pazara d ön üstü re bilme k

Erdem Holding ile işbirliğine karar vermenizde sizi etkileyen faktörler nelerdi?
Erdem Grubu Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar açısından çok ideal özelliklere sahip olan bir grup. Kendi iş kolunda dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Alman şirketi Dörken'in Erdem Holding'i tercih etmesinde, Erdem Holding'in Türkiye'de faaliyette olduğu tüm işkollarında yüksek müşteri memnuniyeti ve güveniri il iğine sahip olması etkili oldu. Biz önceleri bir pazarlama şirketi düşünüyorduk, Planlarımızın değişmesinin nedeni Erdem Holding'in çatısı artında bulunan "Sistem Organizasyon”un bizim ürün portföyümüzde bulundurduğumuz bir ürünün imalatına başlaması ve Sayın Nezih Erdem'in ortaklığa açık olması idi, Bu iki aile şirketinin birbirlerine samimi yaklaşımları da ortaklığı hızlandıran önemli nedenlerden biri oldu.

Dörken'in başka hangi ülkelerde yatırımı bulunuyor? Bu anlamda geleceğe yönelik planlan nelerdir?
Dörken'in Herdecke'deki merkezi dışında yatırımı, üretim ve pazarlama olarak sadece Kanada'da bulunmaktadır. Kanada'da drenaj levhaları üretiyoruz. Türkiye'deki Dörken Sistem, Dörken'in 3'üncü imalat yatırımı, Avrupa'daki merkez dışında şirketlerimiz sadece pazarlama alanında faaliyette bulunmaktadır. Bunlar Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, İsviçre, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan'ı kapsıyor. Her zaman geleceğe yönelik hedeflerimiz var. Bu hedeflerimizi gerçekleştirirken Dörken'in felsefesi, çok değişik şeyleri aynı zamanda yapmak değil başladığımız projeye kilitlenerek olumlu sonuç almak Şu anda konsantre olduğumuz ülke Türkiye, ileride ne olur onu şimdiden net bir şekilde söylemek zor. Tabii ki daha başka enteresan ülkeler ve pazarlar da var. Mesela Rusya ve Çin Cumhuriyeti. Ama şu anda karara bağlanmış bir plan yok.

Erdem Holding'e bağlı Sistem Organizasyonla geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirilen işbirliği neleri kapsıyor? Bu birlikten nasıl bir sinerji elde edilecek?
Biz Dörken Sistem olarak Türkiye'de ürettiğimiz ve Dörken GmbH & Co. KG'nin tüm ürünlerini, öncelik Türkiye olmak kaydı ile Orta Asya'ya ve özellikle Türki Cumhuriyetlere pazarlamayı düşünüyoruz. Bu yıl İzmit'te Dörken'in Delta MS 500 ürünüyle imalata başlayacağız. Gelecek senelerde pazarı ve satışları değerlendirerek ürün portföyünden başka ürünleri de imalata eklemek istiyoruz.

Dörken'in ürün gamında hangi ürünler yer alıyor?
Yapı malzemeleri, boya ve mikro korasyona karşı koruma sistemleri.

Ürünlerinizi tek bir isim altında mı yoksa farklı markalarla mı pazarlıyorsunuz?
Ürünlerimizi tek bir marka olarak "Delta" adı altında pazarlıyoruz. Her ürünün önünde Delta ismi geçer, örnek vermek gerekirse; Delta Almanya'da inşaat sektöründe Dörken'den daha fazla tanınan bir isim ve markadır. Delta ürünlerimizin kalitesinden aldığı güçle bir marka haline gelmiştir. Almanya'da Delta denilince sektörede hemen herkesin aklına bizim ürünlerimiz gelir,

2004 yılı sizin için nasıl geçti? 2005 yılından beklentileriniz nelerdir?
Başarılı bir 2004 yılı geçirdiğimizi söyleyebilirim. Almanya'da gittikçe küçülen bir pazarda biz Dörken olarak pozisyonumuzu daha da sağlamlaştırdı k Aynı zamanda ihracatımızı da artırdık Şu anda ihracat oranımız yüzde 37, 2005'te Almanya'daki amacımız, 2004'teki pozisyonumuzu korumak ve ihracat oranımızı yüzde 40'in üzerine çıkarmak Türkiye'de, Dörken Sistem'in kuruluş işlemleri, bürokratik nedenler ve kontrat işlemlerinin uzaması nedeniyle maalesef planladığımız gibi Ocak ayında faaliyete geçemedik. Satışlarımıza Nisan ayında başlayabildik Geriye kalan zaman içinde hedeflediğimiz satışlara ulaşacağımıza inanıyorum. Bunun dışında bu ilk yılımızda firmamızın alt yapısını iyi bir şekilde organize etmek istiyoruz. (Personel, bilgisayar çalışma sistemleri vs.) Diğer bir amacımız da imalatımızı planladığımız zamanda başlatmak.

Fahri Budak kimdir?

• 1965 Gümüşhane doğumlu olan Fikri Budak, 8 yaşından beri Almanya’da yaşıyor.
  • Yüksek öğrenimini Almanya’da Dortmund Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladı. Yüksek öğrenimi sırasında bir yıl İngiltere’nin Plymouth Üniversitesi’nde Pazarlama eğitimi aldı.
  • Üniversite mezuniyetinden sonra Almanya’nın değişik bölgelerinde ve değişik fırlamalarında farklı pozisyonlarda görev aldı.
  • Yaklaşık üç yıldır Dörken’le çalışıyor.